Ren je rot.


Werk, huishouden, sociale contacten onderhouden. We rennen ons rot maar waar is de balans? We blijven maar doorgaan.
Uitkomst: je bent moe, afgepeigerd.

De afgelopen week was behoorlijk energie vretend. Werk was ontzettend druk, ik kwam minder toe aan het huishouden met als resultaat dat ik mijn vrije dag daarmee vol gooide. En dan moest ik natuurlijk 's avonds ook nog eens op de koffie omdatik mijn familie en kennissen aan het verwaarlozen ben. Het is allemaal niet niks. En om de zoveel tijd begon de telefoon wel te piepen. Werkmail, groep apps, noem het maar op.
Maar waar ligt de grens? 

Werk kom je niet onder uit. Je hebt geld nodig om je rekeningen te betalen. That's life. Ook haal je daar contacten uit. Je doet toch ff kletsen met een collega. Vrienden heb je ook nodig. Even een snelle bak koffie of een avond een spelletje doen doe je toch ondanks dat je moe bent. Je krijgt goede energie voor terug.

Dat betekend niet dat je alle deze aspecten je leven fulltime moet laten bepalen.
Het is namelijk zo: Je hoeft niet altijd op je werkmail of app te reageren. Ook hoef je niet altijd te reageren op appjes van je vrienden. Is het niet belangrijk? Leg die telefoon dan weg en reageer gewoon een paar uur later of misschien pas de volgende dag.

We leven in een maatschappij waarin we altijd bereikbaar moeten zijn.

Natuurlijk is het fijn als je op een dringend mailtje reageert of een belangrijk appje. Onder sommige dingen kom je gewoon niet uit. Maar we hoeven dus NIET altijd bereikbaar te zijn. Als ik een dagje in de sauna ben, dan mag ik mijn telefoon ook niet mee hebben. Resultaat: de wereld vergaat niet en ik ben lekker ontspannen. Zodoende ben ik vaker mijn telefoon weg gaan leggen op vrije momenten. Ben ik aan het wandelen of een film aan het kijken dan kan dat ding piepen wat hij wilt. Ik bekijk alles wel wanneer ik daar zin in heb. En is het iets heel belangrijks dan bellen ze maar. Toen ik dat begon te doen, merkte ik dat ik ook veel beter kon ontspannen wanneer ik vrij was. Kennelijk hoef je daarvoor niet naar de sauna, als is dat wel ontzettend fijn natuurlijk. Je contact thuis met je man, vriend/vriendin of met wie je dan ook samen woont, verbeterd ook nog eens.

Dus waar ligt de grens? Waar jij hem trekt.

Nogmaals onder sommige dingen komen we gewoon niet uit. Maar als je dingen goed balanceert, dan is het minder energie vretend. Natuurlijk moet je er wel goed op letten. Met de telefoons en verplichtingen van tegenwoordig val je zo weer in die valkuil. Om steeds lekker in je vel te zitten, is het belangrijk dat je je geest regelmatig een moment geeft om tot rust te komen. En een klein momentje voor jezelf doet al wonderen. Als je dagelijks minimaal een halfuur de tijd neemt om jezelf te kalmeren en rust te geven, blijf je lekker ontspannen en positief. 
Klinkt egoïstisch. En dat is het ook. Maar dat mag je ook zijn ;).


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.